Vinanmeldelser

Campi Raudii VDT, Antonio Vallana

Når snakken falder på vinene fra Piemonte er det Barolo og Barbaresco, der render med næsten al opmærksomheden. Sådan har det ikke altid været. Tidligere var centrum for vin i Piemonte området omkring Gattinara (by 80 km nordøst for Torino) og ikke som i dag Langhe.

I de sidste 10 – 15 år priserne på de bedste vine fra Barolo og Barbaresco steget eksplosivt. Uagtet at jeg er tilhænger af de frie markedskræfter, så er det min opfattelse at kvaliteten af vinene ikke nødvendigvis er fulgt med prisen. For nebbiolofreaks bør man skæve til vinene fra Alto Piemonte, hvor priserne ligger på et mere rimeligt niveau (endnu).

I Alto Piemonte findes der stadigvæk flere producenter, som først frigiver deres bedste vine, når de har lagret et par år eller mere på flaske. Det giver en god mulighed for at smage Nebbiolo med nogle af de nuancer, som kun udvikler sig med en vins alder.

Et eksempel på et sådan fund er Campi Raudii fra vingården Antonio Vallana, der er beliggende ved byen Maggiora i det nordlige Piemonte. Her er tale om en næsten 13 år gammel vin, som langt fra har levet sit liv til ende. Campi Raudii er et godt eksempel på hvor holdbare en vin Nebbiolo kan lave.

Campi Raudii, der er klassificeret som Vino da Tavola, måtte efter den dagældende italienske vinlov ikke skilte med hverken årgang eller indhold af druer. Årgangen er så ”skjult” som en del af flaskens lot nummer.

Det er ikke ofte jeg støder på ældre vine, da de hvis kvaliteten er god typisk har været udsolgt i lang tid eller også, er de slet ikke til at betale. Så da muligheden for at stifte bekendtskab med Vallana’s vine opstod slog jeg til.

Det er altid med en vis spænding, at jeg åbner gamle vine. Campi Raudii var til en start meget lukket, men i takt med at vinen fik lov at få luft begyndte den åbne sig. Campi Raudii har en rustik, mørk næse, præget af røde bær, tobak, kamfer og så med nogle noter af krydderi. I smagen fortsætter det aromatiske indtryk. Vinen har en god frugtsyre og har en overraskende godt struktureret krop. Stadigvæk med tanniner, som underbygger, at vinen har nogle år foran sig endnu. At vinene har nogle år på bagen ses bedst på den svage orange kant som vinen har mod glasset

Campi Raudii er lavet af 90% Nebbiolo og så for de sidste 10% et mix af druerne Vespolina og Uva Rara. Indeholder 13% alkohol. Serveres ved 15 til 17 grader. En typisk vin, der gør sig bedst til mad. Vinen kan med fordel iltes i god tid inden servering. Pris: 12,80 €.

Campi Raudii Vino da Tavola (2006), Vallana

Fremragende vin (91/100 point)

Violet. Rustik, mørk næse, røde bær, tobak, kamfer og så nogle noter af krydderi. I smagen fortsætter det aromatiske indtryk. Vinen har en god frugtsyre, en overraskende struktureret krop. Stadigvæk med tanniner, som underbygger, at vinen har nogle år foran sig endnu. Drik 2019-2029.

User Rating: Be the first one !
Annonce
Show More

Henrik Koudahl

Italian Wine Club er Henrik Koudahls blog om italiensk vin (og mad). Her skriver jeg om stort og småt fra den italienske vinverden. Min passion er primært vinene fra Piemonte, men hvorfor gå glip af gode vinoplevelser ved at begrænse sig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Translate