Nyheder

Liv-Ex ranking 2021: Italien er årets store vinder

Liv-ex, der er en international  handelsplatform, hvor 550 vinfirmaer fra hele verden køber og sælger eksklusive vine, har netop offentliggjort deres Liv-ex-klassifikation for 2021.

Liv-ex-klassifikationen, der første gang  blev offentliggjort i 2009 og siden er blevet opdateret hvert andet år for at afspejle markedets ændrede forhold, er inspireret af 1855-klassificeringen i Bordeaux. Efter 1855-klassificeringen rangerede mæglere fra vinindustrien vinene efter slottenes omdømme og handelspris, som på det tidspunkt var direkte relateret til kvalitet. I Liv-ex-klassifikationen rangeres de vigtigste vine i verden alene efter deres gennemsnitlige handelspriser.

Der er ikke de store overraskelser at finde i Liv-ex-klassifikationens øverste lag, hvor de førende crusklasser i Bordeaux, grand grand crus fra Bourgogne og de mest eksklusive Champagner sammen med de bedste Shiraz fra Australien og kultvinene fra Californien fortsætter med at være de styrende på markedet i forhold til prisen på de eksklusive vine.

Imidlertid skal årets virkelige vindere i dette års klassifikation findes blandt vinene fra Italien og USA. Italien har i dag 83 vine med i Liv-ex-klassifikationen, hvilket er en stigning på 112% i forhold til seneste klassifikation fra 2019. Målt på procenter er stigningen i vine fra USA (som kun er repræsenteret med vine fra Californien) endnu bedre, da de steg med 120% – svarende til en stigning fra 10 vine til 22 vine.

De fire italienske vine der i 2019 var placeret i 2. lag og som i 2021 er steget til 1. lag komme alle fra Piemonte. Det er dog det eneste lag i klassifikationen, hvor vinene fra Piemonte overgår Toscana i antal ( 8 vine mod 3).

Af de otte vine fra Piemonte, der nu er at finde i 1. lag er det kun Bruno Giacosas Barolo Falletto Vigna Le Rocche Riserva, der er genganger. De øvrige syv vine kommer enten fra 2. lag eller er nye aktører på listen, som feks. endnu en vin fra Bruno Giacosa og Giacomo Conternos Monfortino Riserva.Der findes i Liv-ex-klassifikationen samlet set flere vine fra Toscana end Piemonte, men vinene fra Piemonte begynder at leve op til deres kælenavn “Italiens Bourgogne”.

Annonce
Show More

Henrik Koudahl

Italian Wine Club er Henrik Koudahls blog om italiensk vin (og mad). Her skriver jeg om stort og småt fra den italienske vinverden. Min passion er primært vinene fra Piemonte, men hvorfor gå glip af gode vinoplevelser ved at begrænse sig?

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Translate