Det italienske køkken

Italienske oste: Perfekt til madlavning

Når talen falder på italiensk mad, så tænker du nok først og fremmest på de klassiske italienske retter som pizza, pasta og lasagne. En gennemgående ingrediens i det traditionelle italienske køkken er ost. Du finder ost på pizza, ligesom det er en væsentlig ingrediens i lasagne og de fleste retter med spaghetti er ikke komplette uden lidt reven parmesan. Nedenfor finder du et bud på nogle spændende italienske oste, som alle der holder af at lave italiensk mad bør prøve kræfter med. Fælles for alle disse oste er, at de smager fantastiske og alle er særdeles velegnet til madlavning.

Mozzarella

Mozzarella er en af de oste, som du ikke kommer udenom i det italienske køkken. Ingen pizza er perfekt uden mozzarella. Mozzarella er en frisk og cremet ost, der i modsætning til mange af de øvrige italienske oste, som skal lagre i måneder eller år, smager allerbedst når den er frisklavet. Mozzarella laves i mange regioner i Italien, herunder specielt i Bascilicata og Campania. Mozzarella er enten fremstillet af komælk eller fra mælk fra vandbøffel.

Ricotta

Ricotta er en ost som ofte bruges i lasagne eller i desserter. Ricotta er ofte let grynet, og med et højt indhold af laktose har ricotta en svagt sødlig smag, der gør den velegnet til det søde køkken, uden at den søde smag bliver så dominerende, at den ikke også kan bruges i det salte køkken.

Ricotta er lavet af den valle som bliver tilovers efter den traditionelle produktion af ​​ost. Ricotta er traditionelt fremstillet af fåremælk. Men i dag kan du finde ricotta som også er lavet med komælk, vandbøffel, eller gedemælk. Ricotta fremstilles i dag over hele Italien.

Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano, i daglig tale parmesan, hører også til blandt de bedst kendte italienske oste. I modsætning til både mozzarella og ricotta er der hele tale om en hård ost som skal lagres før den er klar til salg.

Produktionen begynder med mælken fra aftenmalkningen, som hældes i store, brede kar, hvor fløden får lov at samle sig på overfladen natten over. Om morgenen skummes fløden fra, og den resterende skummetmælk blandes med mælken fra morgenmalkningen. Det hele hældes i store kobberkar og tilsættes valle, der stammer fra forrige ostefremstilling. Det hele brydes op til en grynet masse, der varmes yderligere op til 55 °C, hvorpå den hældes på forme. Her drypper ostene af i et par dage, hvorefter de lægges i saltlage i 20-25 dage, så de opnår den karakteristiske salte smag. Endelig skal osten lagres i mindst 12 måneder, men de bedste oste er ofte lagret i over 2 år.

Traditionel Parmigiano Reggiano kommen fra regionen Emilia-Romagna og er fremstillet af mælk fra der køer. Som er blevet fodret med græs. Den eneste tilsætningsstof tilladt i produktionen er salt.

Dette er blot nogle af de bedste oste fra et land, der er kendt for sine oste. Hvis du elsker ost så prøv også oste som provolone, pecorino, Asagio, Mascarpone og Gorgonzola. Der er en talemåde som siger hvert sogn sine trolde – i Italien kunne man passende sige hver by sine oste….

Annonce
Show More

Henrik Koudahl

Italian Wine Club er Henrik Koudahls blog om italiensk vin (og mad). Her skriver jeg om stort og småt fra den italienske vinverden. Min passion er primært vinene fra Piemonte, men hvorfor gå glip af gode vinoplevelser ved at begrænse sig?

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Translate