Uncategorized

En introduktion til vinene fra Chianti

Af alle de vine, der produceres i Italien, er vinene fra Chianti blandt de mest ikoniske og værdsatte. En af årsagerne til denne status skyldes den mangfoldighed, der findes i denne rødvin. Chianti vine kan være lette og meget let drikkelige, fuld af en forfriskende frugtagtig smag. Omvendt kan vinene fra Chianti også være dybe, komplekse og intense, med jordfarver og træagtige noter, som vil være perfekt egnet til at gemme og nyde et stykke tid ude i fremtiden.

Vinmarkerne i Chianti er nogle af de ældste og mest omhyggeligt dyrket i hele Italien, og kan findes spredt ud over det bakkede landskab i det centrale Toscana. Nogle af de bedste vingårde finder man Chianti Classico, som strækker sig mellem de gamle byer Siena og Firenze. Her finder du et område hvor alle vinmarkerne stort set er beplantet med den dominerende drue i Chianti vine – Sangiovese. Af andre druer finder du nogle af de andre druesorter, som er tilladt ved lov til at blande i en Chianti. Det er mest franske sorter som Cabernet Sauvignon, som anvendes i små mængder til at fuldende og give smag i Chianti vine – og Merlot og Syrah, som foretrækkes i lidt mere kraftige og modne varianter af Chianti.

 Vinzonerne og deres karakteristika

Hvis du er på udkig efter de nogle af de bedste Chianti Riserva vine, skal du holde øjnene åbne efter vinene fra Rufina. Rufina er den mindste Chianti appellation. Zonen, der ligger lige nordøst for Firenze, er kendt for at producere Chianti, som er helt specielle i smagen. Der er tale om vine, der har en intens, krydret og jordagtig smag med en stor frugtrig krop. Vinene fra Rufina er kendt for at blive bedre med alderen, og bør sjældent drikkes som unge vine.

Som man kan forvente, er de bedste vine fra Rufina ikke billige. Pris- og kvalitetsmæssigt er vinene på højde med de bedste vine fra Bordeaux i Frankrig. Hvis dit budget er begrænset så kan du i nogle af de andre Chianti regionen finde nogle fremragende vine af høj kvalitet, der er lige så velsmagende og behagelige at drikke. Prøv at kikke efter Colli Aretini og Colli Fiorentini, som er to zoner, der er værd at holde øje med. I de to områder producerer de også nogle fantastiske vine. Eller nu hvor sommeren står for døren kan vinene fra Collina Pisane være interessante.  Vinene fra Collina Pisane er kendetegnet ved at være lette frugtrige vine, der er ideelle som sommerens vin.

Chianti er bedre end sit ry.

Vinene fra Chianti har ikke altid har været forbundet med samme høje kvalitet, som vinene har ry for at have i dag.  Der er stadigvæk mange mennesker der nærer fordomme mod Chianti, men Italiens reform af vinlovene har været med til at sikre, at de regionale vine som eksempelvis Chianti blev beskyttet, således at hvis en vinproducent ønsker at klassificere sine vine som “Chianti”, skal han sikre at hans vingård, metoder og druesorter er i overensstemmelse med de stramme lovgivningsmæssige krav. Alle krav der skal hjælpe med at genoprette Chiantis gamle og respekteret ry fordums storhedstid.  I dag kan du være sikker på, at hvis der står ‘Chianti’ på flasken, så vil der være Chianti i flasken.

Annonce
Show More

Henrik Koudahl

Italian Wine Club er Henrik Koudahls blog om italiensk vin (og mad). Her skriver jeg om stort og småt fra den italienske vinverden. Min passion er primært vinene fra Piemonte, men hvorfor gå glip af gode vinoplevelser ved at begrænse sig?

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also
Close
Back to top button
Translate