Artikler

Filmanmeldelse: Barolo Boys – The Movie

Barolo Boys – The Movie” havde i går aftes præmiere i Torino. På 64 minutter fortælles historien om hvordan en gruppe unge vinproducenter – The Barolo Boys – tog skæbnen i egen hånd og ændrede Piemonte for altid.

Filmen om Barolo Boys tager sit udgangspunkt i historien om Elio Altare som i 1983, i afmagt over dårlige levevilkår og sin fars manglende lyst til at fornyelse, tog en motorsav med ned i vinkælderen og ødelagde familiens store vintønder. Faren svarede igen med at smide Elio Altare ud af sit hjem. Et hjem som han først kom tilbage til to år senere da hans far døde.

Der kom for alvor gang i ”ungdomsoprøret” to måneder efter methanolskandalen som i 1986 chokerede vinverden, da et kraftigt haglvejr ødelagde de bedste vinmarker omkring Barolo og en allerede prøvet industri blev tvunget i knæ. Anført af Elio Altare var det producenter som Giorgio Rivetti, Roberto Voerzio, Chiara Boschis, Elio Grasso, Lorenzo Accomasso samt Alessandro og Bruno Ceretto, Beppe og Marta Rinalidi og Beppe Caviola, der satte dagsorden for udviklingen af den moderne Barolo. De dengang unge vinproducenter hentede inspiration fra blandt andet Bourgogne, ligesom de brugte megen tid på vidensdeling med hinanden. Resultatet var indførsel af franske barriques i vinkældrene og et lavere høstudbytte per vinstok. Specielt de amerikanske vinjournalister var begejstret for den “moderne” Barolo, som var meget mere koncentreret både i farve og smag end de traditionelle Barolo’er. Barolo var smagsmæssigt blevet til en frugtbombe med bløde tanniner.

Barolo Boys er også fortællingen om generationskløften. Du kan stadigvæk støde på mange ældre vinbønder i Piemonte, som græder når der tyndes ud i druerne og som stadigvæk  ikke forstår, hvad barriques har at gøre i familiens vinkælder. Det er de samme vinbønder, som den dag i dag foretrækker Barolo, som i gamle dage. Lidt sjovt er det eksempelvis også at høre Elio Altare udtale, at laves der om på den måde, der fremstilles vin på i hans kælder – bliver det uden hans navn på. Jeg fristes til at sige som far så søn.

Tiden er gået og i det 21. århundrede er der ved at udvikle sig en ny dagsorden, hvor nogle producenter er begyndt at inddrage miljømæssige hensyn, tekniske og etiske spørgsmål i vinfremstillingen.  Dermed er der begyndt at blive lagt pres på den holdånd og store entusiasme som prægede modernisterne fra de tidlige dage. I dag virker det som om, der i Barolo er fundet en naturlig balance mellem traditionalisterne og modernisterne. Den gamle diskussion om man foretrækker det ene eller andet er mere eller mindre forsvundet.

Om man vil det eller ej – så hersker der ingen tvivl om at Barolo Boys satte Barolo på verdenskortet og gjorde Barolo til en af de store vine i verden.

Er du til Barolo – eller Piemonte – så er [easyazon_link asin=”B00NQFIL0C” locale=”US” new_window=”yes” nofollow=”default” tag=”itawinclu-20″ add_to_cart=”default” cloaking=”default” localization=”default” popups=”yes”]Barolo Boys[/easyazon_link] absolut værd at se. En fremragende film om Barolo og ikke mindst om de mennesker der for alvor skabte den Barolo, som vi kender i dag.

Bedømmelsesoversigt

Antal stjerner

Fremragende

En fremragende film om Barolo og ikke mindst om de mennesker (Barolo Boys) der for alvor skabte den Barolo, som vi kender i dag. Skænk dig et godt glas barolo og tag med på en tur i historien om Barolo Boys og få også et glimt af fremtiden.

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
Annonce
Show More

Henrik Koudahl

Italian Wine Club er Henrik Koudahls blog om italiensk vin (og mad). Her skriver jeg om stort og småt fra den italienske vinverden. Min passion er primært vinene fra Piemonte, men hvorfor gå glip af gode vinoplevelser ved at begrænse sig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Translate