Oxfam beskylder den italienske vinindustri for mangel på social bæredygtighed
Lave lønninger, diskrimination og dårlige arbejdsforhold i både vinmark og vinkælder er ifølge den internationale hjælpeorganisation Oxfam hverdagen for mange som er beskæftiget i den italienske vinindustri. Oxfam har for det svenske systembolaget udarbejdet rapporten “Arbejderne bag Sveriges italienske vin”, hvor organisationen beskylder de italienske vinvirksomheder for mangel på social bæredygtighed.
Det svenske Systembolag har monopol på detailhandel med drikkevarer med en alkoholprocent på mere end 3,5 % i Sverige. Et af formålene med Systembolaget er endvidere at fremme en kultur med ansvarligt indtag af alkohol og at fokusere på respekt for menneskerettigheder.
Oxfam-rapporten er baseret på interviews med omkring hundrede arbejdere i vinindustrien i Piemonte, Puglia, Toskana og på Sicilien. Resultatet af disse interviews viser blandt andet, at mange arbejdere ikke modtager betaling for overarbejde (det gjorde sig gældende for 57 % af arbejderne i Piemonte), ligesom mange modtager en så lav løn, at lønnen i sig selv ikke kan dække arbejdernes grundlæggende behov (gjorde sig gældende for 80 % af de ansatte i Puglia). Af andre udfordringer kan nævnes at 25 % af vinarbejderne i Toskana manglede beskyttelsesudstyr når de sprøjter vinmarker.
Det er særligt medarbejdere med migrantbaggrund, som ikke klager over arbejdsvilkårene af frygt for at blive afskediget, ligesom den gruppe også i større omfang er udsat for diskrimination. Samtidigt finder Oxfam det bekymrende, at størstedelen af landbrugsmedarbejderne føler, at de ikke er velkomne til at melde sig ind i en fagforening (64 % af landbrugsmedarbejderne i Piemonte).
Italiensk vin er den mest importerede vin i Sverige, og tegnede sig alene i første halvdel af 2021 for 27 % af den importerede vin i Sverige, svarende til en værdi af cirka 750 millioner kroner. Fra 2022 planlægger Systembolaget at stramme kravene for de vine som ønskes solgt via Systembolaget, således at der også ses på vinenes sociale bæredygtighed. En parameter som kan vise sig at give udfordringer for den italienske vinindustri.