Uncategorized

Barone Ricasoli registrerer sin egen klon af Sangiovese

Den kendte Chianti Classico vinproducent Barone Ricasoli er tæt på at få registreret sin egen klon af druen Sangiovese hos det italienske landbrugsministerium. I forbindelse med en omfattende undersøgelse og zoneinddeling af Ricasoli’s 1.200 ha store Brolio ejendom, hvor vinmarker udgør knap 230 ha, har de fundet to eller tre kloner af druen Sangiovese, som næste år vil blive forelagt det italienske landbrugsministerium. Hvis druerne bliver godkendt, vil de nye kloner blive kendt som Brolio-kloner, og vil blive medtaget i det ”Iitalienske nationale katalog over druesorter”, hvor der i dag er opført 74 officielt anderkendte kloner af Sangiovese.

I forbindelse med fundet fortæller Francesco Ricasoli, at vi på Brolio koncentrerer os Sangiovese, fordi det er den druesort, som vi kender mindst til, men som samtidig har den største betydning for os. Siden Ricasoli i midten af 1990’erne købte ejendommen Brolio tilbage fra det australske selskab BRL Hardy, har Ricasoli eksperimenteret med forskellige biotyper af Sangiovese i forbindelse med han påbegyndte en omfattende genplantning af vinmarkerne.

I 2003 blev forsøgene for alvor sat i videnskabelige rammer og med hjælp af teknologi, har man siden arbejdet efter de officielle retningslinjer for, hvordan man identificerer en klon med moderne teknologi, herunder genetik.

Arbejdet med at zoneinddele jorden på Brolio foregår i samarbejde med universiteterne i Firenze og Arezzo og er samtidig det største af sin art i Chianti. Forskningen er koncentreret om 11 jordstykker på 40 ha på vinmarken Torricella, hvor man undersøger forskellige jordtyper og deres kompatibilitet med forskellige grundstammer og kloner af Sangiovese. Torricella indeholder eksempler på alle de store jordtyper, som der findes i Chianti; sandsten, skifer, kalksten, sand og grus.

Der er ingen tvivl om forskningen vil komme hele Chianti til gav. Det vil så ikke være første gang, at familien Ricasoli er med til at præge udviklingen i Chianti. Det var nemlig Francesco Ricasolis forfader Bettino Ricasoli, der lavede den første formel for Chianti Classico. I 1890’erne kom han op med den grundliggende blanding; ca. 70 % Sangiovese sammen med 15 % Canaiolo og 15 % Trebbiano og til tider lidt Colorino. I dag anvendes ofte Cabernet Sauvignon og Merlot sammen med Sangiovese.

Annonce
Show More

Henrik Koudahl

Italian Wine Club er Henrik Koudahls blog om italiensk vin (og mad). Her skriver jeg om stort og småt fra den italienske vinverden. Min passion er primært vinene fra Piemonte, men hvorfor gå glip af gode vinoplevelser ved at begrænse sig?

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also
Close
Back to top button
Translate