Forbud mod at dyppe kager i Vin Santo
Traditionen med at dyppe cantuccini i Vin Santo er en så gammel tradition, at det fortaber sig i det uvisse, hvornår den startede. Sikkert er det dog, at kombinationen med den mandelfyldte småkage, cantuccini, og Vin Santo om noget er blevet et symbol for Toscana.
I Toscana er det fortsat mange steder en tradition at afslutte frokosten eller middagen med cantuccini og et glas Vin Santo. Står det til vinproducenten Rocca di Montegrossi fra Gaiole in Chianti skal det nu være slut med den tradition.
Rocca di Montegrossi har nu blæst til kamp mod dette. Det anerkendes at Cantuccini og Vin Santo er to produkter, der passer godt sammen. Det der hasarderes imod, er traditionen med at dyppe Cantuccini i Vin Santo, da det ændrer smagsoplevelsen af vinen og den duft, som vinproducenten i måske flere år, har arbejdet på at opnå. Det handler om respekt for vinen og vinproducentens håndværk.
Rocca di Montegrossi har som et led i sin kamp sat et symbol på sin etikette, der symboliserer et forbud med at dyppe Cantuccini i vinen (se ovenfor). Samtidig har Rocca di Montegrossi også på de sociale medier gentaget budskabet med sætninger som ”Dyp ikke kager i vores vin” og ”Undgå at dyppe kager i Vin Santo”.
Er kampen tabt på forhånd eller er det en kamp mod vejrmøller? Personligt synes jeg, at det er synd for at bruge en Vin Santo til at dyppe kager i. Her er jeg enig i, at det ødelægger smagsoplevelsen af vinen. Omvendt er det svært at bryde en tradition, som er blevet så indgroet i folks bevidsthed – og jo til en vis grad understøttes af de mange vinproducenter, som sælger sampak med Cantuccini og Vin Santo.