Antipasti: Gnocco Fritto
Engang imellem er det svært at finde den rigtige oversættelse for en opskrift. Sådan har jeg det med Gnocco Fritto – stegt dej lyder ikke så eksotisk som Gnocco Fritto. Gnocco Fritto er en traditionel antipasti som stammer fra regionen Emilia-Romagna. Den bedste beskrivelse er vel friturestegt brød, der efter stegning halveres og fyldes med pålæg og ost.
Dejen til Gnocco Fritto ligner en normal brøddej, som er lavet med mel, gær, vand og her svinefedt. Selv om opskriften – med brugen af friture – næppe vinder anderkende nik hos kostvejlederne, så er dejen kun godt tid i olien og samtidig er dejen for tynd til at absorbere en masse olie.
Ingredienser til dejen:
- 500 g mel
- 10 g gær
- 2 dl lunken vand
- 10 g salt
- 1 spiseske sukker
- 70 g svinefedt (smeltet)
1 liter solsikkekerneolie (til stegning)
Opløs gæren i vandet. Bland mel med sukker, salt og fedt, og tilsæt vandet med gæren til blandingen. Ælt dejen i 10 minutter. Form dejen til en kugle og skær et dybt kryds i dejen, som stilles til hævning i en overdækket skål et lunt sted i ca. 4 timer.
Mens olien varmes op til stegning (ca 190 – 200 grader), så rul dejen ud i en tykkelse på ca. 6 mm. Fold dejen og rul den derefter ud i en tykkelse på 3 mm. Skær derefter dejen ud i firkanter på cirka 6 gange 8 cm. Hvis de bliver mindre end 5 cm ”puffer” dejen ikke så godt op når den steges.
Steg gnocco i den varme olie indtil de er oppustede og gyldne. Det tager cirka 2 – 3 minutter på hver side. Dræn den godt på fedtabsorberende papir, og server straks. Denne opskrift burde række til 4 personer – hmm måske lidt optimistisk…
I Emilia-Romagna vil man typisk vælge en Lambrusco til Gnocco Fritto. Valget blev dog en Barbera d’Alba fra producentern Franco Rocca. Den passede glimrende til maden.
Buon appetito!!