Home / Italiens vine / Barbaresco: I skyggen af Barolo

Barbaresco: I skyggen af Barolo

Italien er kendt som solens land, for sin skønhed og ikke mindst for sine fremragende vine. Blandt vinene er Barolo, fra Piemonte, kendt for at være vinenes konge og kongernes vin. Fra samme område og også fra druen Nebbiolo  kommer den mindre kendte rødvin – Barbaresco.

Barbaresco kan kun produceres i de 3 kommuner – Barbaresco, Neive og Treiso – plus den lille landsby San Rocco Senodelvio, der i dag hører under kommunen Alba (men var engang en del af kommunen Barbaresco). 

I 1966 fik Barbaresco status af Denominazione di origine controllata (DOC) og som den 5. vin i Italien fik Barbaresco i 1980 status af DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita. DOCG er den mest og mest restriktive klassifikation indenfor italiensk vin.

De restriktive retningslinjer for fremstilling af Barbaresco medfører at vinen skal laves på 100 % Nebbiolo. Desuden må kun bruges druer, som komme fra vinmarker der ikke lægger over 550 meter over havet overflade. Desuden bruges normalt vinmarker med god soleksponering og aldrig nordvendte vinskråninger.

Ifølge DOCG-reglerne skal en Barbaresco lagre i mindst 26 måneder, hvoraf mindst 1 år skal være på træfad, før vinen må frigives til salg. Hvis det skal være en riserva, skal den lagres i mindst 4 år. En Barbaresco skal holde et minimum på 12,5 %, selv om de fleste af vinene ligger tættere på 13,5 %.

En god Barbaresco skal gemmes i 5 til 10 år efter vintage før de drikkes, da en god ung Barbaresco ofte fremstår med ekstremt meget garvesyre og som værende stram. Flere af de gode vine fra Barbaresco har en holdbarhed på 20 år eller mere.

Den typiske stil for en Barbaresco er en vin med duft af roser eller violer og i smagen finder man noter af kirsebær, trøfler, fennikel og lakrids. I takt med at vinen ældes vil der ofte kunne findes smagenoter, hvor ord som røget, læder og tjære ikke er unormalt.

Nedenfor er de bedste elleve Barbaresco ifølge vinguiden “Vitae”, den officielle vin guide for den italienske Sommelier Association.

  • Barbaresco Pora 2010 Ca ‘del Baio, Treiso.
  • Barbaresco Albesani 2010 Cantina del Pino, Barbaresco.
  • Barbaresco Albesani Santo Stefano Riserva 2009 Castello di Neive, Neive.
  • Barbaresco Asili 2011, Ceretto, Alba.
  • Barbaresco Rabaja 2011, Giuseppe Cortese, Barbaresco.
  • Barbaresco 2011, Gaja, Barbaresco.
  • Barbaresco Albesani Vigna Santo Stefano 2011, Bruno Giacosa, Neive.
  • Barbaresco Vigneto Valeirano 2011, La Spinetta, Treiso.
  • Barbaresco Vanotu 2011, Pelisseri, Treiso.
  • Barbaresco Rabaja 2011, Bruno Rocca Rabaja, Barbaresco.
  • Barbaresco Pajorè 2011, Sottimano, Neive.

About Henrik Koudahl

Henrik Koudahl - Italiens freak - med interesse foritaliensk vin og mad. !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *